söndag 30 maj 2010

att utbilda sig ska vara lönsamt, och även att arbeta

I dagarna presenterade Tjänsteföretagens intresseorganisation Almega som handlar om hur den statliga inkomstskatten påverkar lönsamheten med utbildning eller inte. Ett uttdrag:


Sammanfattningsvis kan man konstatera att Sverige har ett
mycket högt skattetryck. Det svenska skattetrycket ligger på ca
47,1% av BNP, vilket ska jämföras med det genomsnittliga skattetrycket
i EU15 och OECD som ligger på 39,7% respektive
36,2% (2008). Men de skatteintäkter som genereras av den statliga
inkomstskatten utgör endast 3.2 % av det totala skatteintäkterna,
vilket motsvarar ca 1,5% av BNP. Trots att intäkterna
är relativt låga jämfört med andra skatteintäkter är det förhållandevis
många som betalar statlig inkomstskatt.



När ens inkomst ökar når man så småningom en nivå där man får betala statlig inkomstskatt, så kallad marginalskatt. När man når ytterligare en nivå uppåt tvingas man även betala Värnskatt, vilket kan innebära att en löneökning till stor del kan ätas upp av progressiva skatteökningar. Dagens ledare i Göteborgsposten reflekterar över det hela.


Riktigt så hårt drabbas inte majoriteten av dem som gått en högre utbildning. Men många fler än de rödgröna vill göra gällande, får snart känna på hur en ökad andel surt förvärvade slantar hamnar i statens plånbok.
Almega presenterar siffror som visar att många anställda inom service och omvårdnad har såpass hög lön att de beskattas som "höginkomsttagare". Dit hör exempelvis sjuksköterskor, lärare och barnmorskor.



Personer som satsar stora summor på studielån riskerar att inte få speciellt mycket i utdelning. Det beror också på andra saker givetvis, såsom att de arbetar i sektorer som ofta ingår i offentlig sektor och är dåligt konkurrensutsatta. Där spelar förekomsten av friskolor och vårdvalsreformer en viktig roll för att sätta fart på lönebildningen.

Att man ska straffas för att man väljer att utbilda sig på högre nivå är något som inte gynnar någon. Det riskerar dessutom i värsta fall att leda till att kompetent arbetskraft flyr Sverige. Det finns därför anledning att se över möjligheterna att övergå till platt inkomstskatt, något som tyvärr inga politiska företrädare verkar våga tala om idag. Än värre för högutbildade blir det när man även ska åläggas fastihgetsskatter och förmögenhetsskatter, något som de rödgröna vill återinföra.

Hela Almegas rapport finns här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar