onsdag 12 maj 2010

Kan Cameron och Clegg få Storbritannien på fötter?

Efter många turer fram och tillbaka där Liberaldemokraterna förhandlat med både Labour och Tories blev det tillslut klart: Tories bildar en koalitionsregering med Liberaldemokraterna. Trots att det liberala partiet inte alls fick den framgång man trott (de till och med backade fem mandat) så har de den senaste veckan varit det mest inflytelserika partiet i Storbritannien. Att ett litet parti i en vågmästarroll är inget nytt; det visade svenska Miljöpartiet när man 2002 såg till att få trängselskatterna i Stockholm trots att dåvarande ledande stockholmssossen Annika Billström gick till val på att man INTE skulle införa trängselskatter.

David Cameron blir såklart premiärminister, medans Nick Clegg kommer att få axla manteln som hans högra hand i form av vice premiärminister. Den övriga ministerutnämningen har också genomförts och det går att läsa om den i brittiska Daily Telegraph. Som syses så kniper Tories de tyngre posterna som finansminister, försvarsminister, och utrikesminister för att nämna några. Å andra sidan kan nog liberaldemokraterna ändå vara rätt nöjda med de poster de får eftersom det rör områden där man vill göra förändringar som till exempel posten som miljöminister.

Rent ideologiskt står partierna ganska långt ifrån varandra; i Storbritannien är ideoligierna fortfarande starka. Men nu bör man prioritera att få ordning på den brittiska ekonomin. Landet har ett gigantiskt budgetunderskott (nästan lika stort som Greklands) och man har än så länge klarat sig bra eftersom marknaden fortfarande tycks ha förtroende för pundet. Frågan är bara hur länge. En av liberaldemokraternas hjärtefrågor är att reformera valsystemet som man är starkt gynnad av, något Tories inte är lika positiva till.

Hur länge denna regering håller vet man inte. En turbulent och spännande tid väntar brittisk politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar