söndag 1 augusti 2010

"för grovt brott för att kunna väcka åtal"

DN rapporterar idag att en nära stående tjänsteman till den Eritreanske presidenten har nu brutit tystnaden om varför den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak ännu inte fått en rättegång, trots att han suttit fänglas i nio år. Tjänstemannen uppger följande till DN:


"– Det var ett medvetet beslut från regeringen att inte ha rättegång i detta fall. Alla som är anklagade för ett brott får sin rättegång i domstol i Eritrea. Men detta är ett särskilt fall på grund av brottets allvarliga karaktär, säger Yemana Gebrab, vid ett besök i Stockholm, till Aftonbladet."


Det "allvarliga brottet tjänstemannen pratar om är att Isaak skrev en artikel där han skarpt kritiserade den eritreanska regimen för dess kränkningar av mänskliga rättigheter.

När Mehhdi Gezale satt fänglsad på Guantanamo gjorde den svenska regeringen allt den kunde för att få hem honom; han fick till och med åka i regeringens Gulfstream hem. Samme person greps senare igen i Pakistan i full färd med att planera en terroristattack. Även Calle Johnsson gjorde en svenska regeringen oerhört mycket för när denne satt gripen i grekland misstänkt för dråp. Varför gör man inte samma ansträngningar för Dawit Isaak?

Det är dags att man på allvar tar tag i situationen. Varför tilläts ens tjänstemannen att komma till Stockholm? Dawit Isaak måste ovillkorligen släppas eller i alla fall få en rättvis rättegång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar