lördag 3 juli 2010

Sexköpslagen har gett önskad effekt

Regeringens utredare Anna Skarhed presenterade i dagarna sin utvärdering om den lag som förbjuder sexköp har gett den effekt som önskats. Det är en lag som varit mycket omdiskuterad. En del har hävdat att den endast flyttar verksamheten in i det dunkla, andra menar att det är ett bra sätt att komma åt hallickar på. Den utredning som gjorts på uppdrag av regeringen presenteras på regeringens hemsida och visar följande resultat i korta drag:


"Utredningens slutsats är att prostitutionen i Sverige, till skillnad från i jämförbara länder, sedan förbudet infördes i vart fall inte har ökat. Förbudet mot köp av sexuell tjänst har också motverkat etableringen av organiserad kriminalitet i Sverige. Kriminaliseringen har därmed bidragit till att bekämpa prostitutionen och människohandel för sexuella ändamål.

Förbudet mot köp av sexuell tjänst har också en normativ effekt. Det har skett en markant förändring av inställningen till köp av sexuella tjänster som i tiden sammanfaller med kriminaliseringen av sexköp. Det finns numera ett starkt stöd för förbudet mot köp av sexuell tjänst i Sverige. Förbudet har visat sig ha en avskräckande effekt på sexköpare. Utredningen har inte kunnat finna att kriminaliseringen negativt drabbat de personer som utnyttjas i prostitution."



Den organiserade brottsligheten som sysslar med trafficking väljer uppenbarligen att etablera sig i länder där prostution är fullt tillåtet, exempelvis Tyskland där det numera ses som vilket yrke som helst, något som dessutom skildras i Svante Tidholms film "Som en Pascha" som häromveckan visades i SVT. Att inte tillåta denna "marknad" i Sverige håller uppenbarligen verksamheten härifrån.

Vad som mer är intressant i utredningen är att den visar att den svenska sexköpslagen har skapat en attitydförändring. Det anses mindre och mindre acceptabelt att behandla människors kroppar (både män och kvinnor) som handelsvaror. Många kritiker har också menat att detta skulle skapa en dålig situation för de prostituerade, vilket uppenbarligen inte heller stämmer. Undersökning på undersökning har visat att den allra största majoriteten prostituerade vill lämna prostitutionen, och med denna lag vet de prostituerade att de torskar som köper dem begår ett brott med den handlingen. Genom att våga anmäla dessa kan de få brottsofferstöd, och på sikt förhoppningsvis kunna leva ett bättre liv utan att bli köpta. Myten om den lyckliga horan är och förblir i de allra flesta fall inget annat än en myt.

Ska man tro denna utredning så har argumenten från Alexander Bard och andra motståndare till sexköpslagen inte hållit. Men arbetet är inte slut, självklart måste arbetet med prostitution och trafficking fortsätta. Och Sverige bör i EU aktivt jobba för att lagen sprids vidare till andra länder. Hela rapporten finns att läsa här

Det gjorde ont i mig när Liberala Ungdomsförbundet under sin förra kongress gick ifrån sin tidigare positiva hållning till sexköpslagen. Men det är inte för sent att ändra sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar