onsdag 30 juni 2010

Världshandeln är inget problem, utan en lösning på många problem.

Dagens nyheter har idag en mycket intressant ledare om orsak och verkan gällande stigande livsmedelspriser.


"När de globala livsmedelspriserna sköt i höjden för två år sedan var det många som skyllde på spekulanter. Sedan fick världen annat att tänka på. Det blev finanskris, och sökandet efter syndabockar riktades åt annat håll. Men hur var det egentligen? Var det spekulation som drev livsmedelspriserna i höjden? Två forskare har på uppdrag av OECD analyserat frågan. Men utfallet är negativ: Ingenting tyder på att det var klippare och spekulanter som pressade upp livsmedelspriserna. Inte heller tycks fondernas själva konstruktion ha haft någon roll i dramat".


Livsmedel är något gemene man införskaffar för att just äta det. Det är inga produkter man köper in och ligger på i väntan på att priserna ska gå upp. Livsmedel, åtminstone färska sådana, blir dåliga när de får ligga. Till skillnad från exempelvis värdepapper och fastigheter.

Självklart är inte situationen oproblematisk. Stigande priser drabbar fattiga människor i utvecklingsländer hårt.


"Men mot befolkningen i fattiga länder kan stigande och häftigt fluktuerande livsmedelspriser utgöra ett allvarligt hot. OECD beräknar att en miljard människor i dag är undernärda. På lägre sikt måste livsmedelsproduktionen öka för att hålla jämna steg med befolkningstillväxten. Ändå är det varken något produktionsfall eller befolkningsökningen som ligger bakom de senaste årens högre livsmedelspriser. Pressen uppåt kan i huvudsak förklaras av stigande efterfrågan. För det första har en växande medelklass i länder som Kina och Indien förändrat sin konsumtion. De har råd att köpa exklusivare livsmedel och har inte minst börjat äta mer kött än tidigare. Denna välståndsökning är i sig positiv. Problemet är att det finns andra grupper vars inkomster inte stigit som fått svårt att betala de högre livsmedelspriserna."


Marknaden för livsmedel är dåligt konkurrensutsatt. Exempelvis domineras livsmedelsmarknaden i Sverige av ett fåtal grossister, och hela EU:s jordbruk hålls under armarna av subventioner som här skapar en enorm överproduktion av jordbruksprodukter där överskottet dumpas till tredje världen, och en hel del dessutom bränns upp för att hålla priserna uppe. Ett ytterst omoraliskt beteende med tanke på den bristsituation som råder på många håll i världen. Europa är inte ensamt om sina subventioner, även i USA håller staten förlusttyngda bondgårdar under armarna.

En annan orsak är också att de rika ländernas ökade efterfrågan på Etanol som drivmedel har trissat upp priserna. Statlig subventionering av etanolförsäljning har visat sig vara en mindre bra miljöåtgärd, och dessa subventioner bör slopas. Inte minst därför att det missgynnar andra alternativa bränslen.

Marknaderna för livsmedel bör öppnas upp för att öka tillgången, och därav få ned priserna. Frihandel löser problem eftersom det pressar ned priser och därav skapar möjligheter för fattiga människor i tredje världen att skapa sig ett drägligare liv. Vad är det som vänstermänniskor tycker är så fruktansvärt med detta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar