tisdag 15 juni 2010

Framgång borde premieras, inte motarbetas

I dagens industri kan man läsa om vilka politiker som tjänar mest . De är ett par stycken från alliansen som toppar, däribland Antonia Ax:son Johnsson, Maud Olofsson och självklart statsminister Fredrik Reinfeldt. De höga inkomsterna ligger på nivåer mellan 1,5 och 3,5 miljoner.

Publikationer av detta slag är inget ovanligt i Sverige. Hur ofta ser man exempelvis inte löpsedlar med rubrikerna "de tjänar mest i din kommun"? Uppgifter om människors löner är offentlig information, så att publicera dem är rent juridiskt inget förkastligt. Samma sak sker när vissa chefer får ut bonusar efter prestation.

Vad som däremot är förkastligt är att man tittar snett på en människa som får lite högre lön än andra. En person som får en hög lön har förmodligen lyckats bra i sin karriär, har ett stort ansvar, och lägger ned mycket tid på sitt jobb. Förmodligen betydligt mer tid än många andra. Därav anser de som sätter personens lön att denne är värd en hög lön. Riksdagsledamöter är ett exempel. De tjänar mycket bra, men de har också ett enormt ansvar. De sitter på sina positioner på mandat av hela svenska folket, och arbetar otroligt mycket mer än de flesta. Då vore det väl oerhört konstigt om inte dessa folkvalda skulle tillåtas ha höga löner. I andra länder, exempelvis USA, anses det vara beundransvärt att kliva uppåt i karriären och öka sina inkomster. Men i Sverige ter det sig nästan som nåt fult. Självklart finns det yrkesgrupper som är underbetalda, men då ska man fokusera på att höja deras löner. Inte sänka löner hos personer i andra yrkesgrupper.

Detta beror endast på en sak, som ligger djupt rotad hos det svenska folket: Den svenska avundsjukan!

1 kommentar: