tisdag 8 juni 2010

Så går det i Fotbolls-VM

Årets andra stora idrottsfest är i antågande, på fredags kickas Fotbolls-VM i Sydafrika igång. En semester för alla sanna fotbollsälskare. Mitt tips för samtliga grupper ser ut enligt följande:



Grupp A
Frankrike
Sydafrika
Uruguay
Mexico

Trots sin generationsväxling i det Franska landslaget känns det som att något annat än en fransk gruppseger är långt borta. Det sydafrikanska laget är inte det mest imponerande på pappret, men värdnationen har aldrig någonsin missat att gå vidare från gruppspelet. Det skulle möjligen kunna tänkas att arrangören av världens första Fotbolls-VM (1930) skulle kunna ändra på detta, men nåt säger mig att så inte kommer att ske heller i år.



Grupp B
Argentina
Nigeria
Sydkorea
Grekland

Argentina tippas som guldfavorit av många experter till detta VM. Maradona har aviserat att hans landslag ska spela en offensiv fotboll. Barcelonas stjärna Lionel Messi har haft en kanonsäsong i Barcelona, och är just nu av FIFA rankad som världens bästa spelare. Det vill till att nu även börja leverera i landslaget om Argentina ska leva upp till förväntningarna. Det finns dock fler tunga namn i det argentinska anfallet såsom Agüero och Milito. Vi ser fram emot rolig och anfallsglad fotboll från Argentinas sida. Bland de andra tre nationerna känns Nigeria mest trolig grupptvåa. Greklands europeiska mästartitel från 2004 (som var tack vare den tråkigaste fotbollen mänskligheten har skådat) känns avlägsen, och inte heller Sydkorea verkar ha något att erbjuda.



Grupp C
England
Algeriet
USA
Slovenien

Engelsmännen tror alltid de ska vinna guld, och ska det nå den största framgången sen 1966 så ska det vara med Fabio Capello som tränare. Även om det är mycket samma gamla England spelarmässigt som VM 2002, i synnerhet i backlinjen, så är det namn med rutin som som är vana att vinna matcher. John Terry, Rio Ferdinand, och Ashley Cole är visserligen välkända namn, men de är långt ifrån bäst före datum. Någon anfallsglad och rolig fotboll är inte Capello känd för, så dessa killar lär bli oerhört betydande. Värt att nämna är också att mitt Favoritlag i Premier league, Tottenham, har hela 4 spelare med i denna trupp ;). Kampen om andraplatsen kommer att bli jämn mellan Algeriet och USA, men detta VM tror jag på en afrikansk uppryckning. Algeriet går till åttondel.



Grupp D
Tyskland
Ghana
Serbien
Australien

Tyskland har de senaste turneringarna gått från att vara ett tråkigt defensivt lag som använt sig av libero, till att bli ett anfallsglatt lag med en backlinje som ligger nästan vid planens mitt. Med Miroslav Klose och Mario Gomez som anfallspar tätt uppbackad av Lukas Poldolski, Bastian Schweinsteiger, och Mesut Öizil tror jag tyskarna har en mycket god chans till att få lyfta bucklan i Juli. Lite frågetecken för målvakten Manuel Neuer, men ska bli intressant att se hur han axlar rollen som förstemålvakt. Det serbiska laget har flera kunniga namn, men de har inte varit i topptrim under säsongen som varit, varför jag tror på Ghana som grupptvåa. VM 2006 var deras första, och redan då nådde de åttondelsfinal. Det afrikanska laget har mer att ge.



Grupp E
Holland
Danmark
Kamerun
Japan

Holland brukar vara laget som blir den ständiga tvåan. Laget presterar bra, men aldrig tillräckligt för att nå ända fram. Laget är namnkunnigt, men pallar man trycket? Danskarna imponerade i kvalet genom att både spöa Portugal, och även sätta P för den svenska VM-drömmen. Laget har spelare med rutin som exempelvis, Grönkjaer, Rommedal, och Tomasson. Men man får ändå vara realistisk och erkänna att de inte kan mäta sig med stornationerna. Christian Paulsen kommer att spela en nyckelroll. Kamerun har också ett hyfsat lagbygge, men ja tror ändå att danskarna kommer att dra det längsta strået.



Grupp F
Paraguay
Italien
Slovakien
Nya Zeeland

De regerande mästarna har till stor del mycket samma spelarmaterial som i VM 2006. Cannavaro, Zambrotta, Camoranesi är några av namnen som känns igen. Så även tränaren Marcello Lippi. Laget glänser inte lika mycket som senaste VM, och därför tippar jag dem endast som grupptvåa. Paraguay har varit med nu i ett par turneringar i rad, och börjar bli en erkänd VM-nation. Kan Roque Santa Cruz prestera till 100 procent och tidigare skadade Oscar Cardozo komma igång blir Paraguyanerna att räkna med.



Grupp G
Brasilien
Elfenbenskusten
Portugal
Nordkorea

Brasiliens långa storhetstid inom fotbollen är slut. Föregående VM blev en katastrof för brassarna, och det är inte heller någon självklarhet att det blir framgång i dett VM. Kaká har inte varit i storform den gångna säsongen, och Robinho blev hemskickad från Man City. Självklart står inte brassarna å faller med dessa, många andra tunga namn finns i truppen. Att nåt annat lag skulle ta hem ligasegern har jag svårt att tro, men räkna inte med någon enkel väg att vandra för de grön-gula genom mästerskapet. Återstår att se om Svennis når nån framgång med sitt nya jobb i Elfenbenskusten. Men grupptvåa tror jag i alla fall de bör klara med Chelseastjärnorna Didier Drogba och Salomon Kalou i laget. Portugal har visserligen ett bra lag också, men konkurrensen blir tuff. Riskerar att bli denna turnerings flopp.


Grupp H
Spanien
Chile
Schweiz
Honduras

Spanien brukar vara det lag som ständigt floppar. Ett lag med tunga namn, favorittips, men sedan kommer de max till åttondelsfinal. Nu vann de dock EM för två år sedan, vilket jag ser som en islossning. Laget har många namn, och kanske är det nu dags för de rödgula att lyckas i VM. Helt klart en medaljfavorit. Med denna lottningen är något annat än gruppseger snudd på fiasko. Bland de andra placeringarna är det mer ovisst. Schweiz nyckel till framgång heter Alexander Frei. Överprestation från hela laget krävs för att komma någonvart, och frågan är om de pallar det. Honduras har nått framgång bara med att vara med i turneringen, och där lär det nog ta stopp. Det Chilenska laget har en viss bredd i truppen, men saknar den där riktige matchvinnaren som går in och avgör när det som mest behövs. Både Schweiz och Chile har chans på andraplatsen, men jag tippar på att Chile norpar den.



Den afrikanska fotbollen har nått en framgång bara genom att få arrangera ett fotbolls-VM. Afrikanska landslag i VM har inte nått någon framgång, aldrig längre än till kvartsfinal. Det beror på många saker; inte minst brist på ledarskap och organisation. Som ni kan se så har jag tippat att flera afrikanska lag kommer att ta sig vidare från gruppspelet. Jag tror detta mycket väl kan bli den afrikanska kontinentens renässans inom fotbollen. Inte så att något av lagen har medaljchans, men vi kan säkerligen få se två i alla fall ta sig till kvartsfinal. Guldet går till Tyskland, och Nigeria kan bli det lag som sticker upp mest i turneringen. Titlarna årets floppar kommer att innehas av Portugal och Serbien. Och england? Ja, ska de lyckas nån gång ska det vara nu. Brons kanske?

Jag ser fram emot fyra veckor med världens största idrottsevenemang! Må bästa lag vinna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar