måndag 21 juni 2010

Frihet även för kungligheter

Så fick tillslut Victoria sin Daniel, följt av ett hejdundrans firande fullt av pompa och ståt. Närvarade gjorde kungafamiljens släkt och vänner, politiker, och representanter från Näringslivet. Undantag för Carl-Henrik Svanberg som hade skam nog i kroppen att inte lämna oljekatastrofen i sticket och åka till Sverige och bli bjuden på fest för skattebetalarnas pengar.

Lördagens ledare i Dagens nyheter reflekterade bra över situationen:


"Victoria fick till slut sin Daniel, men självklart var det inte. I släkten Bernadotte finns åtskilliga som under 1900-talet stötts bort ur den kungliga familjegemenskapen därför att de följt hjärtat och gift sig med någon av folket. Den grundläggande mänskliga rättigheten att själv få välja sin make eller maka har inte omfattat alla. Inte heller Victoria har kunnat välja livspartner fritt, utan tvingades inhämta ett godkännande från kungen och regeringen. Denna konsekvens av vårt statsskick är bisarr för en ung kvinna."

"De kungligas funktion har alltid varit att stå över andra människor, även när det inskränkt deras eget livsrum. I ett modernt samhälle blir emellertid denna konstitutionella särställning så tydligt en anakronism, eftersom den hamnar på kollisionskurs med de värden som bär upp demokratier. Privata familjeband läggs som grund för offentlig maktutövning. Någon reell möjlighet till ansvarsutkrävande finns inte. Det demokratiska underskottet är uppenbart – men också de kungliga drabbas av ojämlikheten."


Javisst är frågan om monarkins vara eller icke vara en lika stor fråga för kungligheterna som för övriga. Att några individer inte tillåts leva som andra bara för att de är födda i en viss familj är inte sunt på något sätt. Personer som inte tillåts rösta i allmäna val, inte tillåts uttala sig politiskt, och heller inte gifta sig med vem som helst utan regeringens samtycke. Det är inte alls längesen det inte var tänkbart för barn av kungligheter att gifta sig med personer som inte hade adlig bakgrund. En fruktansvärt bakåtsträvande syn.

Stödet för monarkin är fortfarande starkt, men det är sjunker. Någon hävdar att det just beror på att man valt att släppa in icke-kungliga personer i familjen. För egen del så hoppas jag det beror på att man helt enkelt ogillar att vi har ett statsskick där posten som sverige statschef ärvs, att man kan födas till ett ämbete. Det är tråkigt att frågan är så Tabubelagd i Sverige. När man diskuterar förändringar av grundlagar, så måste även succeccionsordningen kunna diskuteras.

Men i vilket fall så får jag gratulera brudparet, och hoppas lycka och välgång må följa er. Den största lyckan vore om ni kunde få leva ett liv utan förpliktelser reglerade i succetionsordningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar