söndag 30 maj 2010

Dialog och diciplin behöver inte vara kontraster, Maria Wetterstrand

I kvällens agenda debatterade Folkpartiledaren Jan Björklund och Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand den så kallade flumskolan. Detta efter att Wetterstrand gått och i media och slagit tillbaka med samma mynt mot Folkpartiet, genom att använda just det begreppet.

Maria Wetterstrand går ut med att hon tycker att Fp tror att "diciplin och straff" ska lösa alla problem. Hon menar att istället det behövs dialog och en god relation mellan elever och lärare. Jag håller fullständigt med. Självklart ska det råda dialog mellan elever och lärare. Men varför sätter de rödgröna hela tiden detta i kontrast till ordning och diciplin? Det svarade inte Wetterstrand på under debatten.

Att kunna få sköta skolarbetet i lugn och ro är en förutsättning för de allra flesta för att kunna komma någonvart. Den som, liksom jag, haft lärare som väljer att vara fullständigt likgiltiga inför stök och oreda i klassrummet vet hur svårt det är att arbeta i sådan miljö. Att ha ordningsomdömmen i skolan är en klar och tydlig markering från skolans sida. De rödgröna lyckas alltid få detta till att "man inte ska få tänka kritiskt", vilket inte kunde bli mer fel. Självklart ska skolan fostra kritiskt tänkande individer. Ordning och reda innebär kort och gott att det i klassrummen ska råda en dräglig arbetsmiljö där alla kan trivas. I den kan till exempel en respektabel ljudnivå ingå.

Ett av de bättre lagförändringar som gjorts under den borgerliga regeringens år vid makten är att man nu gjort det möjligt att flytta bråkiga elever. Även detta attackerade Wetterstrand och kallade det för "bestraffning". Jag kan av egen erfarenhet berätta att det som alla år tidigare hänt med fall av mobbning är att skolan informerat den mobbade eleven om att denne kan få byta skola om den vill. Detta är pinsamt dåligt! Det är ju självklart mobbaren som ska byta skola, något självklart för de allra flesta. Mobbaren kan också vara i en svår situation, och splittar man upp gäng som sätter skräck i andra elever så kan en sådan lösning givetvis gynna alla parter. Maria Wetterstrand verkar inte själv ha varit mobbad, och jag är glad för det eftersom det är något jag inte önskar någon att bli utsatt för. Men de som har blivit det vet hur det känns när skolan sviker sitt ansvar. Vi behöver mer av Folkpartiets skolpolitik!

Mobbning borde för övrigt klassas som ett brott, något som man kan läsa om i kommunfullmäktigeordförande Anna Mårtenssons blogg Liberanna

Sen bör slutligen Wetterstrand lära sig att hålla isär begreppen. Det är inte betyg för sexåringar man vill införa, utan betyg från årskurs sex. Skriftliga omdömen kan man få från förskolan, och de flesta föräldrar vill faktiskt ha det. Det kan inte tolkas som något annat än en lyckad reform.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar