lördag 22 maj 2010

En arbetsmarknad i rätt riktning

Dagens nyheter rapporterar idag om att jobben är på väg tillbaka.Uppenbarligen blev det inte riktigt de två "skitår" som arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tidigare talade om. De djupaste svackorna övervanns när SAAB överlevde och Volvo fick nya ägare. Antalet lediga platser anmälda hos arbetsförmedlingen ökade med 14000 från 2009.

Av dessa finns ungefär en femtedel hos bemanningsföretagen; en typ av företag som politker och bloggare på vänsterkanten gärna målar upp som djävulens värsta skapelse. I ett flertal av vårens avtalsrörelser har det krävts stopp för anställningar via bemanningsföretag, och de allra mest rabiata har till och med krävt att bemanningsföretag borde bli olagliga. Man vill alltså kapa en stor möjlighet för människor att gå in i arbetslivet. Jag talar av egen erfarenhet eftersom jag under min studietid under långa perioder arbetade extra på Postens paketterminal i Jönköping via bemanningsföretaget Studentconsulting (som specialiserar sig på att just erbjuda studenter jobb vid sidan om studierna). Anställda vid bemanningsföretag får enligt det kollektivavtal som gäller för dessa företag samma lön som de direktanställda på den arbetsplats de är uthyrda till. Jag hade kanske inte haft möjligheten att arbeta extra under mina studer om det inte vore för bemanningsbranchen, och jag tycker det vore ytterst beklagligt att ta ifrån människor denna möjlighet.

Det finns anställda vid bemanningsföretag som blir inringda när jobb finns, och som måste åka på det jobbet just nu. Visst, det kan verka jobbigt att inte alltid vet hur ens arbetsvecka kommer att se ut. Men å andra sidan får de full lön även de dagar då det inte finns några uppdrag till dem. Jag ser alla vägar in på arbetsmarknaden som nödvändiga, och bemanningsföretag har visat sig många gånger vara en betydligt mer effektiv arbetsförmedlare än den statliga. Därför behövs dessa företag.

Samtidigt rapporterar finns Sverige i Internationella valutafondens kartläggning av världens konkurrenskraftigaste ekonomier att Sverige ligger bäst till bland EU-länderna. Mona Sahlins tal om att alliansregeringen "har kört Sverige i botten" håller med andra ord inte. I en globaliserad värld är ekonomin mycket beroende av hur det går för omvärlden, man dras lätt med i kriser och lågkonjukturer. Vad som visar på regeringsduglighet handlar om hur man hanterar krisen. Och enligt ett så pass internationellt erkännt organ som IMF är den svenska regeringen bra på detta, och borde därav få fortsätta regera ytterligare fyra år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar