söndag 2 maj 2010

Brittiska liberaler på frammarch

När det verkar gå knackigt för alliansregeringen här hemma kan man i alla fall trösta sig med att liberalismen i ett av dess ursprungsländer, Storbritannien, är på frammarch. Valet i storbritannien väntas denna gång bli en riktig rysare.

Det brittiska systemet med enmansvalkretsar gör att det blivit ett smalt politiskt utbud med två stora partier, labour och tories, som fullständigt dominerat den politiska arenan. Det liberala partiet Liberaldemokraterna har dock alltid funnits med och de senaste åren växt sig större och större. Detta bland annat mycket tack vare att de var konsekventa motståndare till kriget i Irak. De är ett parti som kraftigt missgynnats av det brittiska valsystemet. Trots att de haft närmare en femtedel av rösterna har de inte fått mer än 10 procent av platserna i underhuset.

Men nu är det brittiska liberalerna på frammarch. Mätningarna har sagt lite olika saker, och vid en undersökning visade sig Liberal Democrats till och med vara största parti. I dagsläget verkar det dock vara tories som leder.

Liberaldemokraterna, och dess ledare Nick Clegg är ett välkommet tillskott i den brittiska politiken som länge dominerats av ett socialdemokratiskt och ett konservativt parti. Clegg vill satsa på ökat integritetsskydd för individen, ha mindre skolklasser, satsa stort på miljö och infrastruktur (bland annat att på sikt elektrifiera hela det brittiska järnvägsnätet), och sänka skatten för låginkomsttagare och penionärer. Partiet vill dessutom förändra nuvarande valsystem med enmansvalkretsar och flytta mer inflytande från politiker till väljare. En liberal röst där den behövs som allra mest.

Jag ser fram emot torsdagens brittiska val, kan bli en stor framgång för den europeiska liberalismen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar