måndag 3 maj 2010

Tabun runt sprutbyte för narkomaner måste upphöra!

I dagens upplaga av Jönköpingsposten (som tyvärr inte har någon nätupplaga) skriver läkaren Olof Blix, som har mer än 20 års erfarenhet av missbrukarvård, om det mycket omdiskuterade ämnet sprutbytesprogram för sprutnarkomaner. Blix anser att det är ytterst beklagligt att landstinget i Jönköping ännu inte infört detta; något som landstingen i bland annat Skåne och Stockholm har gjort. Folkpartiet i Göteborg har dessutom tagit initiativ att driva på för att införa ett sådant program även i Västra Götalandsregionen.

Men i många landsting är det oacceptabelt att ens diskutera. Det heter att man "legitimerar missbruk" och att "eftersom knark är olagligt ska man inte hjälpa folk att injicera det". Det påstås att det finns andra alternativ, och att det är bättre att socialarbetare som kan hitta dessa människor och hjälpa dem ur dess missbruk.

Personer som använder sig av dessa argument är inte speciellt insatta i vilken situation dessa människor befinner sig i. Det är utstötta människor som i princip lever helt utanför samhället. Att "gå ut och leta" efter dessa människor är som att leta efter en nål i en höstack (ja det kanske till och med är lättare). Genom att erbjuda dessa att byta sina sprutor mot rena verktyg kan man dels hindra spridning av diverse sjukdomar som sprids när narkomanerna delar sprutor med varandra, och dessutom kan man få kontakt med missbrukaren. Denna kontakt kan utveckla och kan på sikt leda till att personen kan komma med i ett program för att kunna sluta med sitt missbruk. Det är ingen drogpolitisk fråga, utan i första hand en hälsopolitisk sådan. Knarket får man tag på ändå, att ge ut verktygen är inte olagligt.

Det är naivt att tro att förbud löser alla problem av sig själva. Medans vissa förståsigpåare säger hur hemskt det är med narkotika sitter utstötta sprutnarkomaner nånstans i hemlighet och gräver sig allt djupare ned i sitt missbruk. En mer realistisk narkotikapolitik försöker istället minska skadeverkningarna, och byte till rena sprutor är ett stort steg i rätt riktning.

Det är dags att släppa den tabu som råder runt denna fråga, och istället börja se verkligheten och möjligheterna till hur skadeverkningarna kan minskas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar