måndag 31 maj 2010

USA:s sak är vår sak

Dagens ledare i Dagens nyheter handlar om oljekatastrofen i Mexikanska golfen. Katastrofen drabbar i första hand den amerikanska sydkusten, men dröjer det länge innan läckan tätas kan än större områden gå förstörda för en lång tid framöver. DN skriver:


Det är visserligen fortfarande framför allt BP som måste ta sitt ansvar och försöka få stopp på läckan. Men förtroendet för företagets vilja och förmåga att hantera det inträffade är redan anfrätt. Under alltför lång tid efter explosionen den 20 april lämnade oljebolaget felaktig information om läckagets storlek. Dessutom höll styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg länge helt tyst om det som inträffat. Det är egendomligt att han fortfarande inte har kommenterat katastrofen med mer än några korta inlägg under en debatt.

vidare:

Därför är Sveriges och EU:s tystnad märklig. I går lovade den nederländska regeringen att bistå USA med utrustning och material för oljesanering. Men varken Bryssel eller Stockholm har i skrivande stund uttryckt sin solidaritet med eller erbjudit Washington bistånd. Det är det minsta man kan begära, även om hjälp inte anses behövas.


USA har bidragit till att rädda Europa undan diktatorisk occupation vid tå världskrig. Den så kallade Marshallhjälpen skapade också ett ekonomiskt under i Europa, framförallt Västtyskland byggdes upp på nolltid. Därför borde det vara självklart för Europeiska länder att bistå USA med all tänkbar hjälp när man står inför den kanske värsta miljökatastrofen i världshistorien. Dessutom bör det ligga i allas intresse att rädda de känsliga ekosystemt som finns i de amerikanska delstater som har kust mot mexikanska golfen. Många unika arter finns här som nu är än mer hotade än vad de tidigare var.

Oljeindustrin bör också ta lärdom av katastrofen. Det kanske är dags att se över om man överhuvudtaget ska borra på så pass djupt vatten. Framförallt så måste oljeanvändningen minska. Vänstersympatisörer kommer i vanlig ordning skylla katastrofen på kapitalismen och marknadsekonomin. Det finns emellertid ingen tid för sådan debatt nu, ej heller tid för vem som bär ansvar inom BP (som för övrigt är kända för att vara allt annat än miljövänliga). Nu gäller det att med samlade krafter stoppa denna ekologiska katastrof, ska huvuden rulla får de göra det efteråt. Och huvuden lär rulla. Stämmningarna av diverse näringsidkare, i synnerhet fiskare, har öst in de senaste veckorna. Samtidigt rapporterar New York Times om hur kritiken växer mot regeringen och kustbevakningen i USA för dess hantering av situationen.

USA:s sak är vår sak, nu måste alla hjälpas åt att stoppa läckan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar