onsdag 14 april 2010

Atomkraft på gott och ont

På SVD Brännpunkt skriver idag fem forskare replikgårdagens inlägg från centerpartisten Eva Selin Lindgren. Forskarna menar, till skillnad från Lindgren, att det inte finns någon direkt parallel koppling mellan framställning av kärnkraftsenergi och atomvapen.

"Civil kärnkraft har aldrig använts i vapenproduktion därför att det är dyrare, svårare, och farligare, samt lättare för omvärlden att upptäcka och stoppa. Selin Lindgrens debatt-taktik att associera fredlig använding av teknik med illdåd och krigföring är falsk. All vetenskap och teknik kan missbrukas. Att avstå från fredlig användning kommer aldrig att hindra någon annan från att använda den på ett illasinnat sätt."

Resonemanget är mycket klokt. Det första kärnkraftverket i världen togs i bruk nio år efter att de första atombomberna fällts över Nagasaki och Hiroshima. Att avskaffa all kärnkraft för att det finns somliga illasinnade som använder teknologin till onda syften. Då skulle man av samma skäl kunna förbjuda exempelvis basball-trän eftersom de används som tillhygge av kriminella, eller införa ett totalförbud mot alkohol eftersom det råkar finnas en minoritet som inte kan hantera intaget. Länder som har kärnkraftsproduktion hamnar dessutom under stark kontroll av FN:s atomenergiorgan IAEA, vilket minskar ytterligare risken för att man använder teknologin till att bygga massförstörelsevapen. Samma kontroll har FN inte över ett land som inte har någon civil kärnkraft.

I Washington har ett toppmöte nyss ägt rum. New York times rapporterar att i det nedrustningsprogram som antagits ingår bland annat att länder i det forna Sovjetområdet ska agera kraftfullt mot illegal uranhandel. Bland händelserna ingår också överenskommelser om begränsningar av hur mycket plutonium länder ska få inneha, samt att USA och Ryssland flyttar över en viss mängd plutonium från sina kärnvapen program till civil framställning av kärnkraft.

Till skillnad från Fredrik Segerfeldt vill jag har en kärnvapenfri värld. Inget gott kan komma ur ett vapen som orsakar så mycket ont som en atombomb. Givetvis så inser jag att det inte går att lösa över en natt, men det skrivna avtalet får ändå ses som ett steg i rätt riktning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar