måndag 19 april 2010

EU behöver bli mer öppet

Som liberal tycker jag mycket om EU:s grundidé. De fyra friheterna som innefattar fri rörlighet för personer, varor, tjänster och kapital går helt i takt med min överygelse om den enskilde individens frihet. Men EU har ett flertal icke-liberala bestämmelser som måste förändras. Dessa problem bottnar i att man skapar frihet för människor som lever inom EU, men samtidigt stänger man ute omvärlden. Detta inte minst genom att man i stort sett byggt en järnridå mot flyktingar som kommer till Sverige. Gång på gång rapporteras det om flyktingar som kommer i vrakliknande fartyg till medelhavskusten, för att sedan omgående skickas tillbaka. Medelhavsländerna är inte direkt kända för att föra en generös och human flyktingpolitik, och i och med Dublinkonventionen är de det land som flyktingarna först kommer till som ska ha ansvaret för dem. Det "ansvaret" brukar i praktiken innebär att de avvisas fortare än kvickt.

Sveriges liberala EU-kommissionär Cecilia Malmström skiver idag på DN-debatt om just detta. Att Malmström som kommissionär har fått ansvaret för gemensamma inrikesfrågor som flyktingpolitik och polisiärt samarbete har hon goda möjligheter att påverka den europeiska utvecklingen i denna fråga.

Tusentals människor riskerar varje år livet i försök att ta sig till Europa, med förhoppningen om att kunna skapa sig en bättre framtid. Vi vet att vi har en stor svart sektor i EU, där viktiga uppgifter fylls av människor från länder utanför Europa som jobbar utan rättigheter, utan trygghet och utan skydd. Samtidigt behöver vi arbetskraft i EU. Även om vi har en hög arbetslöshet har vi också en åldrande befolkning. Om vi ska kunna trygga våra välfärdssystem när en allt större andel av befolkningen går i pension och allt färre arbetar, så måste vi öka möjligheterna till arbetskraftsinvandring. En mycket viktig fråga för mig de kommande åren är därför att skapa fler lagliga vägar in i EU.

Denna skrivelse sammanfattar på ett mycket bra sätt att vi i Europa bör se invandrare snarare som en tillgång än ett problem. Och att EU trots hot om terrorism ändå bör hålla en öppen attityd mot världens flyktingar. Det är farligt att dra alla i en etnisk eller religiös grupp över en kam, bara för att det råkar finnas extrema falanger som syns och hörs mer än den majoritet som är sekulariserad.

I ett Europa där högerextrema partier är på frammarch och Romer tvingas leva i reservat är det mycket välbehövligt att ha en liberal kommissionär som ansvarig för de frågor där högerextrema grupperingar ofta försöker vinna fotfäste.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar