söndag 25 april 2010

Svenska mästarna HV71 - bäst när det verkligen gäller

HV71 kom igår till Stockholm med chansen att avgöra SM-finalserien mot Djurgården. Det var för spelarna mentalt pressande dels att för att så alltid är i en SM-final när ett lag har chansen att avgöra; man måste palla för trycket. Men också för att klubbledare och spelare fått utstå hot och trackasserier. Aftonbladet kunde avslöja att en a HV:s klubbledare levt de senaste dagarna med polisbeskydd. HV:s kanadensiske back Lance Ward fick dessutom ta emot dödshot mitt under matchen av publiken bakom spelarbåset.

Jag kommer från Nordamerika och där för man fängelse om man dödshotar någon. Men när jag påpekade för en vakt vad fansen hade för sig så ryckte han bara på axlarna.

Detta är självklart helt oacceptabelt. Men ja återkommer till detta senare.

Finalserien hade i de tidigare matcherna varit den bästa på mycket länge, och denna var definitivt inget undantag. Full fart från första stund, och goda målchanser från båda lagen. Men suveräna målvakter samt samlade försvar i båda lagen såg till att det inte blev några mål i första perioden. Men i den andra lossnade det och Andreas Holmqvist smällde in ledningsmålet för Djurgården efter fyra minuter; en glädje för stockholmarna som blev kortvarig eftersom Pasi Poistula drämmde in kvitteringen knappt en kvart senare. En minut in i den andra perioden ger David Petrasek HV ledningen och det resultatet står sig. Men när man som HV-fan börjar vittra en viss gulddoft dödas denna genom att Kristoffer Ottosson kvitterar med bara fyra minuter kvar av den tredje perioden. Det är såklart föga överraskande att även denna final går till sudden, en riktig nagelbitare var att vänta.

Än mer nagelbitare blev det när Djurgården sköt ett skott i stolpen och ett i ribban efter returen. Men när 4,19 gått slår Timuu Laine in segerpucken, vilket innebär att HV71 är Svenska mästare 2010. Underbart!

Varför HV71 är 2000-talets än så länge bästa lag sammanfattar Tomas Ros på ett väldigt bra sätt. Jag vill dock säga att han inte riktigt lyfter fram det faktum att HV är bäst när det verkligen gäller. Det har aldrig nånsin hänt innan att 5 av 6 finalmatcher gått till sudden death; frågan är om det någonsin kommer att hända igen. Nån kan tycka att det är en ren tillfällighet vem det är som avgör i ett sådant skede. Jag skulle snarare påstå att det handlar om att ha den rätta mentaliteten och palla trycket i en pressad situatin som avgör vem som drar det längsta strået. Att vinna så många sudden-matcher som HV gjort bevisar en mental styrka utan dess like, och denna var en mycket stor del av att HV avgjorde denna finalserie på det sätt man gjorde.

Finalserien har tyvärr kantats av allt för många tråkigheter. Vandalism, hot och trackasserier har förekommit på flera matcher. Och höjden av idioti nåddes när HV-spelarna fick föremål kastade på sig under självaste mottagandet av guldmedaljerna på isen. Flera personer försökte till och med ta sig in på isen. Detta är fullständigt oacceptabelt. Och det är ingen långsiktig lösning att klubbarna portar varandras fans från matcherna. Istället måste frågan ses som ett samhällsproblem och komma upp på hög politisk nivå. Kameraövervakning av läktarna och att porta de värsta busarna är den rätt medicinen; något som fungerat utmärkt i England. Självklart så måste också klubbarna ligga på sina supportrar. AIK bröt med Black Army då de vägrade att förbättra sitt beteende på matcherna. Djurgården måste sätta samma press på sin supporterklubb "järnkaminerna". I värsta fall får man överväga att helt enkelt bryta med klubben. Men att ha sportchefer och spelare som hejjar på hulliganer som förstör för andra, det är inte ok nånstans.

Tack för en underbar finalserie, och Grattis Svenska mästarna HV71!!!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar